Quantcast
Channel: Dacia – Bytabil.net

Provkörning pågår: Dacia Logan MCV

$
0
0

Temat Dacia fortsätter med Logan MCV, Sveriges billigaste kombibil. Hur billigt kan det bli? Vad sägs om 87.900 kr, men herrejösses då ingår inte ens högdjusterbar stol och ratt, och inget armstöd i dörren samt att mycket mycket mer saknas. Det enda rätta blir att köpa Laureate versionen där man både får en helt okej motor samt hyfsad utrustning. Då hamnar man på 108.900 kronor. Visst kan man tycka “hela” 21.000 kronor till, men kom igen etthundraåttatusenniohundra kronor för en ny kombibil!

Dacia Logan MCV 2014 (3)

Först intrycket är att motorn på 0,9l. 90 hk och 3-cylindrar från Renault gör jobbet helt okej utan att bjuda på några som helst överraskningar. Dacia Logan MCV känns en aning vingligare i kurvorna jämte de flesta bilar men ändå inom ramen för “okej”, i gengäld så gick den mycket mjukt över ojämnheter i asfalten vid ett vägbygge som jag körde förbi. Växellådan är lite sladdrigare än vad jag är van vid men den växlar utan problem förstås.

Det finns ingen biltillverkare som bygger en dålig bil. En bilmodell är för dyr att ta fram helt enkelt. Dacia Logan MCV ger dig framför allt utrymme för pengarna. Logan kompletterar syskonet Sandero och bidrar med mer lastutrymme än densamme. Det är också här vi finner Logans största konkurrenter, i Dacias egna modellprogram. Den ännu billigare Sandero och den knappt dyrare SUV:en Duster.

Provkörningen av Dacia Logan MCV fortsätter,välkommen åter! Men du, varför inte åka själv till en handlare och ta en provtur under tiden så får du en egen bild också.

Läs slutrapporten här


Långkörning med Dacia Logan 2014

$
0
0

Byta bil till Dacia Logan?

Dacia Logan har nu fått sig en rejäl provkörning under 4 timmars körning igår. Ja, nu har Logan fått bekänna färg och någon långfärdsbil är det inte i första hand, men det finns ljusa stunder.

På motorvägen i högre hastigheter är Dacia Logan bullrig, på vår svenska, elaka och grova asfalt blir bilen nästan olidligt bullrig. Det är svårt att föra samtal i normal ton, speciellt mellan fram och baksätespassagerare. Att köra på motorväg i flera timmar i sträck blir besvärande och bullret gör långa resor jobbiga, det monotona dånet från motorvägen blir tröttsamt efter ungefär en timme. Kortare resor kan man stå ut med, längre resor bör varvas med extra pauser längs vägen.

Ljuspunkt 1: Det som överraskar positivt är den lilla 3-cylindriga motorn på blygsamma 90 hästkrafter. Först tyckte jag inte att den hade kraft alls när jag gasade, speciellt inte på motorvägen. Men efter att ha kört ett tag så inser jag att bilen ändå går bättre än man tror. 5:ans växel på motorvägen är faktiskt inte helt död som man skulle kunna tro. Det är inga problem att köra förbi andra bilar på motorvägen, 90-120 km/h i acceleration fungerar helt okej, även med fyra vuxna och ett barn i bilen. Något kraftmonster är givetvis inte Dacia Logan 0.9 TCe och det finns massor med bilar som är kraftfullare än denna bil. Omkörning på landsväg i mötande körfält bör undvikas helt eller enbart utföras när mycket långsamma fordon ska köras om.

Dacia Logan MCV 2014 (2)

Armstödet i dörren är enbart av plast och har inget mjukt underlag där man lägger armen. Vid långkörning känns det snart i armen och stödet upplevs inte som bekvämt. Dacia Logan har, precis som övriga Daciamodeller ett kort avstånd till väggen avseende vänsterfotens viloläge. I Logan kan man inte sträcka ut vänsterbenet fullt som hos de flesta andra bilmodeller. Jag vet inte riktigt varför Dacia gör så. I Dacias bilar Duster, Lodgy och Sandero Stepway sitter man högre upp och detta är inget problem i dessa bilar. I Logan så funkar det dock inte alls och jag blir efter en timmas körning besvärad av att inte kunna sträcka ut vänsterbenet tillräckligt. Dacia Logan som jag har provkört är utrustad med armstöd på höger sida, detta är bra men har endast en symboliskt mjuk stoppning. Armstödet på höger sida är i alla fall bättre att ha än att vara utan. Sittkomforten i förarstolen är inte heller riktigt övertygande. Sittdynan är lite väl kort i framkant men det egentliga problemet är att man efter en längre tids körning känner att framstolarna inte riktigt får till komforten tillräckligt bra. När man stiger ut ur bilen efter två timmars körning så känns det i kropp och rygg, vilket även frun som satt bredvid intygade. Framstolarna är långt ifrån Volvoklass.

Ljuspunkt 2: Baksätespassagerarna tyckte att de satt bra och rymligt under resan, de intygade dock att bullret var i högsta laget när vi kommit fram.

Dacia Logan är en bil för den som vill ha en bruksbil med bra utrymmen och lastförmåga till ett lågt pris. Den som åker mycket och långt samt vill ha en tyst och bekväm bil bör välja en annan bil. Prisvärd och rymlig är Dacia Logan verkligen och något jag fortfarande skriver under på, motorn överraskar dessutom positivt men en långfärdsbil är den som sagt inte.

Slutrapport finns att läsa här

Dacia Logan MCV 2014 (13)

Armstöden är bra att ha, men hårda under långa resor

Test Dacia Logan MCV 2014 – billig kombibil

$
0
0

Dacia Logan MCV är Sveriges billigaste kombi och har testats rejält av Byta Bil Bloggen, här kommer slutrapporten:

Logan MCV är verkligen en prisvärd bil för dig som prioriterar lågt pris och mycket med utrymme. Dacia Logan är dessutom Sveriges billigaste bil och man vill ha en bil med Air Condition, höj och sänkbar förarstol/ratt, farthållare, färddator, stereo med Bluetooth med mera.

Dacia Logan MCV 2014 (4)

Det som imponerar på mig avseende Dacia Logan MCV är utrymmet, det låga priset och 0,9 TCe bensinmotorn på 3-cylindrar och 90 hk. Det som inte imponerar på mig är, ja, typ resten av bilen. Men utrymme och körbarhet kommer man mycket långt på, det är ju det viktigaste med en bil helt enkelt. Dessutom för 108 900 kronor så kommer den med Air COndition, Bluetooth stereo, färddator, farthållare med mera.

Snygg är den också, i fronten i alla fall. Sett från sidan håller Logan en något anonym men ändå modern design. Jag tror att de flesta köpare av denna bil tänker “så länge den inte är ful”. Det viktiga med designen av sådana här kombibilar som Logan är att de flyter in i mängden helt enkelt, och det har man lyckats med.

Bristerna blev tydliga när jag tog Dacia Logan MCV på långresa under påskhelgen. Efter en timmas körning så blev vägbullret mycket belastande och monotont. Logan släpper igenom vägbuller mer än de flesta bilar. Samtal mellan fram och bak passagerare försvåras på grund av bullernivån. Även andra komfortbrister framkom. Armstöden är hårda vilket blir kännbart vid långkörning. Dessutom är höger armstöd tillval för 1 500 kr, men det är ändå bättre att ha det än att vara utan, dessutom kan det fällas upp. Förarstolen har en bra bit kvar för att komma upp i Volvos nivå. Baksätespassagerarna var dock betydligt nöjdare och bortsett från bullret i bilen så satt de bra och hade gott om benutrymme. En långfärdsbil är dock inte Dacia Logan MCV i första hand. Men om man nu inte kör långt så är läget helt annorlunda. Logan är rymlig, lastar bra och praktisk. Enkelheten i inredningen gör bilen lätt att hålla ren. Knappar och reglage är rejäla, tydliga och lätta att använda.

Dacia Logan MCV 2014 (3)

Motorn gör bra ifrån sig. 0-100 går på 11,1 sekunder. I stadstrafik upplevs Logan med 0,9 TCe motorn som relativt pigg. På motorvägen så kan den först upplevas som kraftlös men det gör faktiskt bättre ifrån sig än man kan tro. Bilen kommer upp i de hastigheter som är lagliga i Sverige utan större problem och omkörningar på motorvägen funkar bra, även på 5:ans växel. Visst är det inte en sportbil men vem förväntar sig det? Som vanligt när det gäller bilar med dessa små motorer så bör omkörning på landsväg i mötande körfält undvikas eller genomföras med väldigt god marginal.

Dacia Logan MCV 2014 (15)

Krocksäkerheten är inte i toppklass, aktiva säkerhetssystem finns inte i modellprogrammet. Avseende krocktest så är det lite oklart hur denna modell står sig då det är en äldre version som testats hos EuroNCAP. Bilbältet för mittplatsen bak är förankrat längst bak i taket och funkar inte så bra ihop med lastnät.

Konkurrenterna ligger inte i närheten avseende pris, utrymme och motorprestanda. Vad andra biltillverkare kan erbjuda för samma pengar är bilar med betydligt mindre utrymme och tröttare motorer, och då blir de ändå ofta lite dyrare.

Vill du veta lite mer om Media Nav som kan köpas som tillval, läs här. (Samma som till Duster med flera)

Dacia gör succé i Sverige

$
0
0

Går du i billiga byta bil tankar? Du är inte ensam! Lågprismärket Dacia gör succé i Sverige och gjorde ett toppår försäljningsmässigt i Sverige 2014. Nu säljer Dacia mer än exempelvis Honda, Mazda och Seat. Med 4777 sålda personbilar 2014 ökade Dacia sin försäljning med hela 114% jämte 2013, vilket gör dem till det bilmärke som ökar mest. Detta ger dem en marknadsandel på 1,54% i Sverige.

Byta Bil: Dacia_Duster

Dacia Duster

Det är Dacia Duster som med 46% av försäljningen är Dacias flaggskepp följt av Dacia Sandero som står för 26% av försäljningen.

BytabilNet har testat både Dacia Duster och Dacia Sandero Stepway. Båda bilarna ger mycket för pengarna vilket många Svenskar nu börjar upptäcka Läs testerna:
Test av Dacia Duster II
Test av Dacia Sandero

Andrahandsvärde Dacia, mycket bra!

$
0
0
Andrahandsvärde Dacia, mycket bra!
3Betygsätt själv!
Reader Rating: (7 Votes)
3.0

Dacias andrahandsvärde

Dacias andrahandsvärde står sig riktigt bra, till och med bäst enligt tyska Auto Bild. De har granskat marknaden och kommit fram till att Dacias bilar minskat minst i värde efter 4 år och 6000 mil. Fördomen att tyska bilar står sig bäst i andrahandsvärde faller i denna undersökning.

Det är Dacia Logan MCV som står sig bäst i andrahandsvärde. Logan minskade 43% i värde efter 4 år och 6000 mil. Dacia i Sverige är inte förvånade över undersökning. Tvärtom, det stämmer överens med hur det också ser ut i Sverige. Dock tycker Dacia Sverige att det är kul att ett opartiskt media kommit fram till den slutsatsen.

Dacias bra andrahandsvärde gör deras bilar till ett mycket bra ekonomiskt köp. Det är ju så att ju billigare en bil är att köpa, desto mindre i pengar förlorar ägaren. Det är som en ekonomisk jackpott att köpa en bil till ett lågt pris som dessutom har att starkt andrahandsvärde.

Läs bytabil.net test av Dacia Logan. Dacia Duster II, Dacia Lodgy och Dacia Sandero Stepway.

Dacia Logan MCV 2014 (4)

Källa: Dacia

Test Dacia Duster II 2017 – Nya svenska folkbilen!

$
0
0

Test Dacia Duster med automatväxel!

Dacia Duster har blivit en Svensk folkbil. Speciellt när man kommer en bit utanför storstan så är Duster en mycket vanligt inslag på landsvägarna. Nu har Dacia Duster dessutom kommit med automatväxellåda. Det är inte någon dålig automat utan detta är en pigg dubbelkopplingslåda från Renault som dock för närvarande inte kan kombineras med med fyrhjulsdrift.

Dacia Duster automatic 2017 (62)e

Testbilen: Dacia Duster 1,5 dCi (Diesel) 110 hk, framhjulsdriven med automatväxellåda, backkamera, MediaNav m.m.

Att köra

Den nya automatväxellådan fungerar alldeles utmärkt. Speciellt direkt från start är Dacia Duster automat riktigt snabb, bilen reagerar blixtsnabbt och kraftfullt. Det är till och med så att man måste vara lite mjuk på foten för att Duster inte ska rycka för hårt vid start. Väl uppe i fart händer det inte så mycket mer och bilens kraft avtar för att övergå till att bli orkeslös. Men denna karaktär passar just denna biltyp utmärkt. Fjädringen är mjuk vilket gör Duster bekväm att färdas i, speciellt på gropiga ojämna vägar. Svagheten blir att Dacia Duster istället inte hanterar kurvtagning speciellt bra och kränger ganska mycket, det går inte alls att köra fort genom kurvor. Detta vet naturligtvis Dacia om och det finns till och med varningsskylt i bilen som uppmanar föraren att inte köra snabbt i kurvor. Tar man bilen för vad den är och accepterar att det är en bil som ska köras mjukt så kommer man bli nöjd då Dacia skapat en bil som faktiskt klarar av det som den ser ut att göra, terrängkörning. Bränsleförbrukningen har landat på straxt under 0,7 liter/mil vid vår testperiod som bestått en hel del av motorvägskörning vilket var något högre än vad vi väntat oss. Duster är en högre bil och luftmotståndet i kombination med motorvägskörning bidrar sannolikt till en något högre förbrukning. Detta är inget unikt för Dacia Duster och gäller naturligtvis alla bilar av denna biltyp.

Ergonomi är upp till var och en att bedömma vad som passar, för mig fungerar Dacia Duster bra och jag har kört långt utan problem. Det vi saknat är armstöd i mitten mellan framstolarna vilket ska finnas på tillbehörslistan för eftermontering.

Stadskörning: I stan funkar Duster utmärkt, du får en bra framförhållning och god sikt ut över framförvarande trafik. Duster kan numera fås med navigation, backradar och backkamera vilka fungerar bra.

Landsväg: På landsvägen går Dacia Duster mjukt och fint. Omkörning går bra så länge framförhållningen är god. Det finns inte speciellt mycket accelerationskraft kvar i hastigheter från 70 km/h och uppåt vilket man måste tänka på, att tänka på är också att inte svänga in och ut för tvärt vid omkörning då bilens fjädring är mjuk och bilen kan då upplevas ostabil. Bullernivån i bilen är i samma nivå som genomsnittet i bilarna idag. Tidigare var Duster bullrigare i kupén men det har Dacia förbättrat från version II som kom för några år sedan. Dieselmotorns ljud tränger inte heller igenom speciellt mycket. MediaNavi har även fartkameravarning. Denna börjar dock plinga med ett irriterande ljud och dessutom alldeles för tidigt. Fartkameravarnaren kan stängas av om man vill. Ljudnivån kan justeras men bara ihop med allt navigationsljud, alltså du kan inte ställa in ljudnivåskillnad mellan navigationsröst och fartkameravarnaren. Men exempelvis jämte stereon och navigationen kan ljudnivån regleras

Motorväg: Motorvägskörning med Dacia Duster går bra det med. Motorn har inte heller här mycket kraft kvar men det behövs inte mer. Bilen blir relativt ostadig vid 130 km/h och över 140 km/h kör man inte gärna. Bullernivån inne i bilen upplevs okej även vid motorvägskörning.

Dacia Duster automatic 2017 (26)e

Generellt om Dacia Duster

Dacia Duster är en billig bil, det är hela grejen med Dacias bilar och varför de har blivit så populära. Så vad får du för pengarna? eller snarare vad får du inte för pengarna? Den senaste tekniken finns inte i Dacia bilar, digital förardisplay med färgskärm finns exempelvis inte. Du kan inte heller få hastighetsvisning med siffror. Färddator finns men är i samma stil som hos bilar för 15 år sedan, dvs du får uppgifterna med bara med enkel siffervisning och i en mindre display där du får bläddra för att se olika uppgifter. Alla uppgifter finns dock och du vänjer dig snabbt, information behöver inte alltid vara exklusivt presenterat. Utetemperaturen kan bara ses i färddatorn och enbart som en egen post vilket är en irriterande svaghet men bättre än ingen tempvisning alls. Avseende interiören så är allt enkelt och avskalat. Efter tre dagar har du blivit van och det är också då som du börjar uppskatta allt som denna bil faktiskt har att erbjuda, och till vilket pris dessutom!

Dacia Duster automatic 2017 (3)e

 

Nya Dacia Duster 2018 – Nu ännu bättre!

$
0
0

Nyhet: Dacia Duster 2018 – Efterlängtad uppdatering!

Nya Dacia Duster 2018 kommer som en efterlängtad nyhet. Det finns en hel del nyheter hos denna bil som blivit folkligt populär i Sverige. Fortfarande läggs stor vikt vid att bilen inte ska bli för dyr. Priset är ännu inte släppt men Dacia utlovar att Duster fortfarande förblir otroligt prisvärd. Dacia Duster är en bil som man får ta som den är enkelt förklarat, men det är inte dåligt. Den senaste tekniken finns inte men grunden är riktigt bra hos den tidigare modellen och genom att prioritera endast det enklaste så har priset hållits ner till en mycket överkomlig nivå. Detta har också blivit populärt i Sverige där duster säljer riktigt bra. När vi provkört bilen så har vi efter några dagar upplevt hur snabbt man anpassar sig till att bara ha det nödvändigaste och insett att detta är en riktigt bra bil. Duster är speciellt känd för att klara offroadkörning bättre än många dyrare och lyxigare konkurrenter och en av nyheterna är ny fyrhjulsdrift.

Nyheterna hos nya Dacia Duster 2018 är välvalda och det märks att Dacia valt att lägga till samt förbättra sådant som är mest användbart

Här är några av nyheterna hos Dacia Duster 2018:

  • Backkamera med runtomkringsikt
  • Dödavinkelvarning
  • Krockgardiner
  • Automatisk klimatanläggning
  • Nyckelkort
  • Automatiskt helljus
  • Ny förbättrad fyrhjulsdrift (Duster finns fortfarande att köpa med enbart framhjulsdrift)
  • Bättre komfort
  • Ny interiör: Bekvämare med bl.a armstöd och mer användarvänlig och bättre förvaringsutrymmen
  • Ny exteriör design (Samma mått som tidigare)
  • 17″ hjul
  • Led halvljus
  • MediaNav skärmen är högre placerad än tidigare
  • Justerbar ratt höjdleds och djupleds
  • Bättre justering av framstolarna

Nu har vi också testkört den, läs här!

 

Test: Nya Dacia Duster 2018 – Fortfarande lika praktisk och billig!

$
0
0

Test av Dacia Duster 2018 – Den praktiska folkbilen!

Nu har vi provkört nya Dacia Duster 2018 och det i tuffast möjliga miljö! Ja Dacia Duster klarar av så mycket mer än vad man kan tro. Det är inte alls vad man förväntar sig från en så pass billig bil som Dacia Duster vilken har blivit lite av en folkbil, speciellt utanför storstäderna. Lågt pris, bra utrymme och praktiska egenskaper uppskattas av många. Likaså att behovet av att ha senaste tekniken inte alltid tilltalar alla. Nu har Duster fått ett nytt lyft inför årsmodell 2018 och även om måtten är nästintill desamma så är det mesta ändrat. Dacia Duster känns fortfarande avskalad och enkel men så ska den ju vara, desto viktigare är att priset hålls nere vilket det fortfarande gör. Hur bra Duster är då nya Duster och vad är priset, läs vidare så får du svaret!

Viktiga nyheter hos Dacia Duster 2018:

  • Bättre ljudisolering
  • Bättre Fjädring
  • Ny styrning
  • Automatisk klimatanläggning kan numera köpas till
  • Ny exteriör och interiör design
  • Förbättrad säkerhet
  • Hastighetsvisning med siffror möjlig att ställa in (Komplement till analog visning som finns kvar)

Att köra Dacia Duster 2018

Vi har kört både på vanliga vägar och offroad. På vanlig väg så går nya Duster mjukt och fint. Styrningen är riktigt bra och bilen är väldigt lättstyrd men ändå med bra körkänsla. Fjädringen är mer åt det mjuka hållet. Dieselmotorn på 110 hästkrafter erbjuder inte någon spännande acceleration och vid kraftigt gaspådrag så kan man höra den brölande dieselmotorn in i kupén.

Styrning, fjädring och dieselmotor jobbar utmärkt ihop både med manuell och automatväxel. Allt känns riktigt välavstämt och köregenskaperna passar denna biltyp mycket bra. Duster är ju inte en sportbil och varför ska då styrning och fjädring vara hård? Det viktiga är att bilen känns bra att köra och det gör den. Bullernivån inne i bilen upplevs som relativt låg och i nivå med de flesta nya bilar idag. Bullernivån uppges av Dacia vara 3 dB bättre vilket innebär en upplevd halvering av bullernivån sedan tidigare. Vi märker dock stor skillnad av vägbullernivån beroende på vilka hjuls som sitter på bilen. Vid körning med dubbfria däck så är nya Duster betydligt tystare i kupén mot när vi körde med dubbdäck. Valet av däck är därmed av stor betydelse.

Offroad

Dacia Duster är en riktigt kompetent offroadbil om du köper den med fyrhjulsdrift. Även utan fyrhjulsdrift har du nytta av den 21 cm höga markfria gången. 4×4 offroad klarar exempelvis Duster hela 40 graders sidovinkel och vi kan lova att de 20 grader vi körde upplevs som att man ska rulla runt när som helst, och då klarar bilen fortfarande dubbelt upp!

Djup gropig väg är inga problem samt höga branter går jättefint och bilen med sin låga utväxling tuggar lugnt och fint fram på ojämn väg. Hilldescent funktionen gör att du lätt kan släppa bilen som självmant rullar kontrollerat nedför branta vägar, detta fungerar även baklänges bara man lagt i backväxeln först. Fjädringen som är relativt mjuk parerar ojämnheter fint så länge hastigheten anpassas efter rådande situation.

Dacia Duster klarar verkligen tuff offroadkörning fast sannolikt kommer de flesta aldrig köra denna bil på sådant sätt, men nu vet du att det går!

Säkerhet

Även om autobroms fortfarande saknas helt hos nya Dacia Duster så har bilen genomgått viktiga förbättringar avseende krocksäkerhet. Nu finns 6 stycken krockkuddar i bilen inklusive krockgardiner. Hela bilens konstruktion med balkar samt nackstöd har setts över och förbättrats. Detta innebär ökad trygghet samt att speciellt passagerarna i baksätet har fått en säkrare miljö vilket var en av de större svagheterna hos tidigare modell.

Utrymmen och komfort

Utrymmena är goda och du får verkligen mycket bil för pengarna. Lastutrymmet räcker för de flesta och benutrymmet i baksätet är okej. En mindre svaghet är mugghållarna som fortfarande är dåliga och inte fungerar speciellt bra. Komforten i framstolarna är okej men inte i toppklass. Då vi hade med en medarbetare under testkörningen med långa ben så konstaterar vi att framstolarna inte riktigt kan flyttas bak tillräckligt långt. De som har längre ben och gillar sitta långt ifrån ratten har därmed svårt att inta önskvärd sittställning, detta är dock absolut inte unikt för Duster utan flera andra bilmärken erbjuder inte heller detta. Idag kan dock ratten justeras både i höjdled och längdled vilket är en förbättring sedan tidigare modell.

Teknik

Just avsaknaden av senaste tekniken är lite av kännetecknet för Dacia. För att bilarna inte ska bli för dyra så introduceras moderna tekniska finesser varsamt. Färddatorn har fått större utrymme i förarinstrumenteringen men informationen är densamma som tidigare och den största behållningen samt nyheten är att man han få hastighetsvisning med stora siffror. Duster kan nu fås med kameror runt hela bilen fast då dessa inte samarbetar så är denna funktion inte speciellt användbar. Backkameran är naturligtvis toppen att ha men sidokamerorna som måste väljas manuellt lär sannolikt inte användas ofta, framkameran likaså men om du trots allt skulle köra offroad och över en skarp brant så hjälper den till att se över kanten när du själv bara kan se rakt upp i luften.

Design

Både den exteriöra och interiöra designen uppges ha förändrats helt. Vid första anblicken så ser bilen ändå väldigt lik ut den gamla modellen. Grundformen är lik men linjer och belysning har genomgått förändringar för att bilen ska kännas modernare, fronten har exempelvis fått lite bredare design. Interiört så har mittpanelen förändrats mest. Pekskärmen sitter nu lite högre upp för bättre sikt när GPS navigationen nyttjas, dessutom är den något vriden mot föraren. I övrigt så är det avskalat och enkelhet som gäller i nya Duster. Detta är en bil som är mer praktisk än lyxig, vilket är ett genomtänkt koncept av Dacia!

Priset

Det viktigaste är ju förstås priset eller hur? Nu när du läst så här långt så är du säkert nyfiken över hur mycket nya Duster kostar, detta kan läsa vidare om genom att trycka här

Summering av nya Dacia Duster

Dacia Duster är en otroligt praktisk samt funktionell bil och har alla förutsättningar att fortsätta vara en folkbil. Den nya styrningen är mycket bra och tillsammans med möjlighetet till automatisk klimatanläggning är det kanske den viktigaste nyheten hos nya Duster.

Dacia Duster fakta

Så här sålde Dacia Duster 2017

  • 69% valde diesel (Sverigegenomsnitt 49%)
  • 50% valde fyrhjulsdrift
  • 35% är kvinnliga köpare (Sverigegenomsnitt 24%)
  • 70% köpte tidigare begagnad bil
  • 90% köper en Duster med högsta utrustningsnivån
  • Huvudanledningen till ett Daciaköp är priset följt av låg bränsleförbrukning
  • Ranault/Dacia-nordic är tredje största återförsäljaren i Sverige

Källa: Dacia

Tre av de färger som erbjuds till Dacia Duster är Blåmetallic, Bronsrödbrun-metallic och Begie/Sand-metallic:


--- Article Not Found! ---

$
0
0
***
***
*** RSSing Note: Article is missing! We don't know where we put it!!. ***
***

--- Article Not Found! ---

$
0
0
***
***
*** RSSing Note: Article is missing! We don't know where we put it!!. ***
***

--- Article Not Found! ---

$
0
0
***
***
*** RSSing Note: Article is missing! We don't know where we put it!!. ***
***

--- Article Not Found! ---

$
0
0
***
***
*** RSSing Note: Article is missing! We don't know where we put it!!. ***
***

Dacia Jogger Hybrid

$
0
0

Dacia Jogger, nu som hybrid – är den fortfarande prisvärd?

Dacia Jogger Hybrid är den första hybridbilen från dacia, är Jogger hybrid värd att köpa istället för bensinvarianten? Jogger är den tredje bäst säljande bilen hos Dacia just nu. Dacia är kända för att göra enormt prisvärda bilar och Dacia Jogger är dessutom en praktisk bilmodell som kan fås med upp till 7 sittplatser. Nu kommer Jogger som hybrid, vad innebär det?

Dacia Jogger Hybrid har en klassisk hybridmotor som inte laddas från stolpe. Batteriet laddas när bilen körs när överskottsenergi uppstår, exempelvis vid inbromsning. Bilen har 1,2 kW batteri som jobbar med två elmotorer som kompletterar den vanliga 1.0 bensinmotorn på 110 hk. Detta ger totalt 143 hästkrafter.

Utsläppsvärdena är 108 gram CO2/km (5 sitsig version). Bränsleförbrukningen ligger på 0,48 liter per mil. Den klassiska Dacia Jogger med enbart bensinmotor på 110 hk har 128 gram CO2/km och en bränsleförbrukning på 0,57 liter per mil skillnaden bli 0,09 liter per mil vilket blir 1,8 kronor milen i pengar, 2700 kronor per år för den som kör 1500 mil om året om priset är 20 kr/liter

Skillnad mellan klasska Dacia Jogger och hybridversionen:

  • Bilens måtte är exakt lika
  • Hybriden har lägre bränsleförbrukning: ca: 0,09 liter/mil (2700 kr besparing per år vid 1500 mil och 20 kr/liter)
  • Lägre utsläpp: Hybriden har 108 gram mot 128 gram (Malusskatt 3 första åren: 3891 kronor mot 6106 kr=2215 kronor och totalt 6645 kronor lägre skatt för hybridversionen. Efter 3 år skiljer det några hundralappar per år mellan dem.
  • Pris: Dacia Jogger hybrid kostar 300 000 kronor respektive 312 000 kronor beroende på version. Bensinaren kostar 233 000 kr, 245 000 kronor. Hybridversionen finns enbart som 7 sitsig medan bensinvrianten även finns som 5 sitsig och kostar då 200 000 respektive i enklaste utförandet 223 000 kronor (i Expression som kan jämföras med motsvarande hybridversion som kostar 300 000 kronor. I grova drag skiljer det 67 000 kronor mellan bensinaren och den dyrare hybridversionen.
  • Ny digital instrumentering
  • Automatväxel, vilket inte finns till vanliga bensinversionen.

För 67 000 kronor extra får du då 30 hk till, automatväxel, en bil med lägre bensinbörbrukning med ca: 0,09 liter per mil, besparing på 6600 kronor i skatt och inte minst ett bättre miljösamvete med lägre utsläpp, speciellt för de som kör mycket i storstan. Hybridversionen är lite piggare att köra. Sett bara ekonomiskt ser det svårt ut att få ihop det till en fördel att köpa hybridversionen istället för den vanliga versionen. Bästa nyttan får den som bor i storstan, kör väldigt många mil per år och är riktigt dålig på ecodriving så att mycket negativ energi går in i batteriet för senare återvinning. Samtidigt är automatväxel något som är mycket efterfrågan idag, och finns bara till hybridversionen. Dacia Jogger är en väldigt bra och praktisk bil som ger extremt mycket utrymme för pengarna, vi har testat den. Läs vår test av Dacia Jogger.

The post Dacia Jogger Hybrid first appeared on bytabil.net.

Test Dacia Jogger Hybrid

$
0
0

Dacia Jogger finns nu äntligen med hybridmotor! Denna hybridbil ger Dacia Jogger mer motorkraft, automatväxel, lägre bränsleförbrukning och lägre utsläpp. Dacia Jogger hybrid är ett bättre miljöval än bensinversionen som tidigare varit det enda alternativet. Det finns inte så många bilar idag som har möjlighet till att transportera 7 personer och än mindre alternativ finns det i den lägre prisklassen. Dacia Jogger Hybrid kostar lite mer i inköp men man får också lite mer för pengarna, så hur står sig då Dacia Jogger i hybridversion? Vi har testat!

Nya Dacia Jogger hybrid jämfört med Dacia Jogger bensin

De största skillnaderna mellan bensin och hybridvarianten är motorprestanda, växellåda samt utsläppsvärden.

Hybridversionen är av klassisk hybridtyp och inte en plugin-hybrid. Dacia Jogger hybrid laddas därmed inte med sladd via el-uttag utan denna hybrid laddas främst under körning genom återvinning av negativa förlustkrafter som exemeplvis uppstår vid inbromsning. Dacia Jogger hybrid kommer i 7-sitsigt utförande som standard. Den billigare bensinvarianten finns även i ett enklare 5-sitsigt utförande.

Baspriser:

  • Hybrid: 1.6 liters turbomotor, 140 hk sammanlagt. Automatväxel. 7 sitsig. Bränsleförbrukning: 0,49 l / mil. Utsläpp: 110 Co2 g/km. Pris 337 000 kr
  • Bensin TCe 110:1-liters 3-cylindrig turbomotor, 110 hk. Manuell växellåda. 7 sitsig. Bränsleförbrukning: 0,57 l/mil. Utsläpp: 129 Co2 g/km Pris 257 000 kr
  • Bensin TCe 110:1-liters 3-cylindrig turbomotor, 110 hk. Manuell växellåda. 5 sitsig. Bränsleförbrukning: 0,56 l/mil. Utsläpp: 127 Co2 g/km Pris 225 000 kr

Årsskatt de 3 första åren:

  • Hybrid 4105 kr/år (Därefter 360 kr/år)
  • Bensin 7 sitsig 6238 kr/år (Därefter 756 kr/år)
  • Bensin 5 sitsig 5974 kr/år (Därefter 712 kr/år)

Hur står sig Dacia Jogger hybrid i konkurrensen?

Dacia Joggers Hybrid största konkurrent är troligen sig själv fast i bensinversion. Ser man endast till bränsleförbrukning och ekonomi är det svårt att motivera ett köp av hybridversionen då prisskillnaden är 80.000 kr. Men för detta får du en 30 hk starkare motor, automatväxel och ett renare miljösamvete vilket inte ska föraktas. Du får alltså en hel del för mellanskillnaden, frågan är om det räcker för Dacias kunder? Hybridversionen har lägre bränsleförfrukning men inte så jättemycket. Om man istället ställer Dacia Jogger Hybrid mot konkurrenter från andra bilmärken så blir situationen helt annorlunda. Dacia Jogger Hybrid med plats för 7 personer är då ett mer prisvärt alternativ till 7-sitsiga bilmodeller från andra biltillverkare.

Dacias styrka och marknadsföring bygger på att de tillhör lågprisklassen, Dacia erbjuder billiga samt prisvärda bilar och det är vad deras kunder efterfrågar i första hand. En viss standard krävs dock ändå av en modern bil som köps helt ny. Dacia har lyckats mycket bra med att hålla balansen mella nästan ny teknik samtidigt som bilarna ligger kvar i den lägsta prisklassen. Resultatet är att Dacias bilar både är billiga och ofta har nyare teknik än begagnade bilar som bara är några år gamla.

Körkänsla hos Dacia Jogger Hybrid

Bilen startas alltid i eldriftsläget vilket gör Jogger hybrid väldigt tyst och när man kör laddas batteriet av bensinmotorn i kombination med kraftåtervinning. Vid körning varierar driften mellan kraft från elmotorn, bensinmotorn eller med kombinationsdrift. På samma sätt sker laddningen av batteriet när det behövs. Under vår provkörning fungerade detta väldigt bra och på de sträckor som hade mycket start och stopp användes främst elmotorn.

Att köra Jogger Hybrid på landsväg, motorväg eller i stan går riktigt bra. Hybridsystemet höjer körkänslan då samspelet mellan bensinmotorn och elmotorn fungerar mycket bra. Batteridriften hjälper till att kapa ljudtopparna som brukar uppstå från bensinmotorer när man accelererar. Färden på lågfartsvägar blir riktigt skön när bilen är nästan tyst likt en elbil. På landsväg och motorväg jobbar motorerna ihop och alternerar kraft och laddning när det gör mest nytta. Vid inbromsning laddas batteriet starkare varför hybriddriften ofta är extra bra i stadstrafik. Hybriddriften ger en kvickare respons från motorn jämte den vanliga bensinversionen, dels i och med att elmotorn har snabbare respons från start och dels med de extra 30 hästkrafterna som elmotorn tillför. Parkering i små garage går bättre än förväntat då bilen är ganska smal och kort för att vara en 7-sitsig bil. Kör man på grusväg med mycket rullgrus så vibrerar det väldigt mycket mot andra bilar vi provat. Men körning på grusvägar är ändå en liten del av hur en bil normalt körs så det känns inte speciellt viktigt. Dacia Jogger Hybrid är genomgående en pigg och trevlig bil att köra i vardagliga situationer.

Teknik och interiör

Interiören är väldigt tilltalande där många detaljer är genomtänka tillsammans med materialvalet. Det är tyg där det passar och plast där det är bra att ha plast. Så även om bilen är i lågprissegmentet får man inte den känslan. Headset till telefonen låter okej men inte så mycket mer och det funkar att köra motorväg och prata i handsfree systemet. Mediasystemet har stöd för både Android Auto och Apple Carplay med telefonspegling. Bredvid 8” pekskärmen finns en mobilhållare så man kan välja att knappa på telefonen istället om man vill det. Mediasystemet upplevs dock ganska segt att navigera i. Det finns ytterligare några delar som ger lite lågpriskänsla som när man öppnar dörrarna så är det lite motstånd på fel ställe som inte riktigt ska vara där, det känns som en billigare lösning. När man sätter sig i bilen så sitter man högt och bra ergonomiskt men stolen är inte fullt ut i det skönaste laget. Svagheterna är i sin helhet ganska små och känns acceptabla, vi förväntar oss faktiskt detta då det är viktigare att prisbilden hålls nere.

Bilen är väldigt praktisk och man kan enkelt fälla en del eller hela baksätet. Vill man ha ytterligare plats så går även båda baksätena snabbt att tas bort på under minuten. De praktiska och generösa utrymmena sett till bilklassen är den delen där Dacia Jogger återbetalar sig mest och ger väldigt mycket bil för pengarna.

Den digitala instrumentpanelen är snygg, modern och visar allt från hastighet till laddning av batteriet. Dacia Jogger kan även fås med keyless funktion som gör att startnyckeln kan ligga i fickan och bilen låser upp sig när man närmar sig dörrarna.

Säkerhet

När det kommer till säkerhet så får man dela upp detta i två delar, den mekaniska krocksäkerheten och den tekniska. Dacia Jogger har bara fått 1 stjärna i krocktestet hos EuroNCAP. En stor anledning till det låga betyget är att man ställer mycket högra krav på att bilarna har den senaste tekniken avseende automatiska säkerhetssystem som standard. Dacia Jogger har inte detta fullt ut men bilen har ändå autobroms och flertalet ytterligare automatiska säkerhetssystem. Man behöver inte gå många år bakåt i tiden för att hitta bilar från finare märken som har sämre automatiska säkerhetssystem. Vill du ha mer information kring detta så finns resultatet från EuroNCAP här

Slutsats

Dacia Jogger Hybrid är en prisvärd 7-sitsig automatväxlad bil som bidrar till lägre utsläpp. Med hybridmotorn får du automatväxel, en starkare motor, piggare motorrespons, lägre bränsleförbrukning och mindre utsläpp jämfört mot den enklare bensinversionen utan hybriddrift. Det är priset, enkelheten och mycket bil för pengarna som lockar Dacias köpare i första hand. Detta levererar Dacia Jogger oavsett vilket motoralternativ du väljer! Du kan få mer fakta om Jogger Hybrid hos Dacia.

Vi har även tidigare testat Dacia Jogger Tce 110 hk bensin, läs denna biltest här

Föregångaren

Föregångaren till Dacia Jogger hette Lodgy och jämfört med den är det som natt och dag. Körkänslan, designen och tekniken skiljer rejält. Här är det inte bara ett litet ansiktslyft som gjorts, det är enormt! Den testade vi också när den var ny på marknaden.

Bonus

Något som är lite kul är att Dacia har utvecklat ett komplett campingsystem som en extrautrustning till vissa av sina bilar där bl.a. Jogger ingår. Med detta campingssystem får man en säng som ansluts till bakre delen av bilen samt mörkläggningsgardiner till alla rutor. Sovplatsen installeras genom att plocka bort de två bakre sätena och när man vill fälla ut sängen viker man ihop andra radens säten och fäller fram framsätena. Sängen ska enligt uppgift vara 130×190 cm och ha ett förvaringsutrymme under på hela 220 liter. Till detta finns även ett tält, som ansluts till bilens bakdel,

att köpa till för att få den där riktiga campingkänslan. Med tältets separata sovutrymme och sängplatsen i bilen finns det gott om utrymme för hela familjen att övernatta. När detta campingkit kommer till Sverige är inte klart i skrivande stund.

The post Test Dacia Jogger Hybrid first appeared on .

Ny Dacia Duster generation 3 – Nyheterna

$
0
0

Ny Dacia Duster generation 3 med hybridmotor och mycket mer

Nu lanseras den tredje generationens Dacia Duster. En av nyheterna är att hybridmotorer finns till Dacia Duster. Dacia Duster har blivit en folkfavorit under de senaste åren. De första generationerna var kanske de mest prisvärda bilarna om man väger in storlek och egenskaper. Dacia Duster har sålts i över 2 miljoner exemplar och idag tillverkas nästan 1000 Duster varje dag i den Rumänska fabriken. Frågan är om denna populäritet kommer att bestå även framöver? Exempelvis så kan man undra om Dacia kommer att klara övergången till 100% eldrift? Ja mycket talar för det då ägarna Renault ligger långt framme med elbilsutveckling och Dacia Duster kommer säkerligen att ha en helt eldriven drivlina så småningom, tills dess är det nu hybridversion och Duster generation tre som gäller. Här är en del av nyheterna!

Några av nyheterna hos Dacia Duster:

  • Ny plattform, ja allt är nytt enligt Dacia
  • Förbättrad fyrhjulsdrift
  • Förbattrade säkerhetsegenskaper, inklusive automatiska bromsfunktioner med mera
  • Hybridmotoralternativ 140 hk med automatväxel
  • Mildhybridmotor 130 hk med manuell växellåda
  • Skyddslist nedtill runt hela karossen för att göra bilen mer otomhusvänlig och rubust. Hasplåt för att skydda underredet.
  • 217 mm markfri gång
  • Fyrhjulsdrivna versionerna klarar ingångsvinkel på 30 graders (motlutsvinkel för branta vägar) samt utgångsvinkel 36 grader (lutning baktill)
  • Nytt övervakningssystem för terrängkörning, visar lutningsvinklarna fram, bak och höger samt vänster sida, samt kraftfördelning mellan fram och bakhjul.
  • Nytt material för bilens klädsel
  • Rymligare interiör gentemot tidigare generationer
  • 10.1″ pekskärm till mediasystemet som även har trådlösa funktioner för uppdateringar och annat.
  • Digital förarinstrumentering (beroende på utrustningsnivå)
  • Automatiskt helljus (beroende på utrustningsnivå)
  • Sänkt lastrumströskel och andra förbättringar för lastutrymmet
  • Elektrisk parkeringsbroms, eluppvärmd ratt och framruta (beroende på utrustningsnivå)

Motorerna:

HYBRID 140: 140 hk hybridmotor med 1,2 kWh batteri (1,6 liters bensinmotor på 94 hk i kombination med två elmotorer) automatväxel , startar alltid i eldriftläge och ska enligt Dacia klara 80% elektrisk körning i stadsmiljö.

TCe 130: Bensinturbo 130 hk, 3-cylindrig mildhybrid med batteri på 0,9 kWh. 6 växlad manuell växellåda. Säljs i versioner med framhjulsdrift och fyrhjulsdrift

Fyrhjulsdrift som har 5 körväljare

  • Auto vid normalkörning. Fördelar kraften mellan fram och bakhjulsdrift med bas på hastighet och grepp
  • Mud/sand, för körning på sand och leriga vägar
  • Offroad, för körning i svårtillgänglig markterräng. Nästan som vid låst fyrhjulsdrift (så som dagens Duster generation 2) men har fortfarande viss justerang av kraft mellan fram och bakhjul för optimal framkomlighet baserat på fordonets hastighet och grepp.
  • Snow, optimerar körning på halt underlag genom nyttjande av antisladdsystemet.
  • Eco, optimerat för låg bränsleförbrukning. Påverkar bland annat luftkonditioneringen.

Ingen av hybridmotorerna är av typen laddhybrid som laddas via externt eluttag.

Standardutrustning:

Utrustningsnivåer vid lansering: Expression och Extreme

Expression:

  • Fasta takräcken
  • Elhissar fram, centralt dörrlås
  • Manuell luftkonditionering
  • Automatisk tändning av halvljusstrålkastare
  • 6 krockkuddar
  • Parkeringssensorer bak
  • 7-tums digital instrument-bräda
  • 10,1-tums central pekskärm med Media Display-multimediasystem och trådlös Apple CarPlayTM/Android AutoTM-replikering
  • Backkamera
  • Elhissar bak
  • Automatiska vindrutetorkare
  • Eluppvärmd ratt och vindruta

Extreme: samma som Expression samt:

  • Modulära takräcken
  • Dimljus
  • Tvättbar impregnerad Microcloudklädsel, gummimattor för golv- och bagageutrymme
  • Automatisk luftkonditionering
  • Handsfree-kort, elbackspeglar
  • YouClip ”3 i 1”-system
  • Inredningsdetaljer och exteriöra detaljer i kopparbrunt

Prisbilden är i skrivande stund inte klar, så vi får vänta lite till för att se om Duster generation 3 kommer att vara en av de mest prisvärda bilarna.

Dacia Duster gen 3